Ζαγόρι
Ζαγόρι
Ζαγόρι
Ζαγόρι
Ζαγόρι
Ζαγόρι
  

info@visitzagori.gr

6946473284

2653071340

2653022659

44007 Ασπράγγελοι Ζαγόρι Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Online Κρατηση

Facebook

Ζαγόρι

Το Ζαγόρι βρίσκεται στην Ήπειρο, στον Νομό Ιωαννίνων, σε ένα τμήμα της Β. Πίνδου, και συγκεκριμένα στα ορεινά συγκροτήματα της Τύμφης, του Μιτσικελίου και του Λύγκου. Η ονομασία Ζαγόρι προέρχεται από την Σλάβικη ονομασία της περιοχής Za-gora που σημαίνει πίσω από το βουνό και δόθηκε όταν τον 6ο αιώνα Σλάβικα φύλα κατήλθαν σε αυτή. Το Ζαγόρι αποτελείται από 46 χωριά και χωρίζεται γεωγραφικά σε Ανατολικό, Κεντρικό και Δυτικό.

Τα Ζαγοροχώρια ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη Αρχιτεκτονική, Πολιτιστική και Ιστορική κληρονομιά που διατηρείται ακόμα και σήμερα, και αυτό οφείλεται στα προνόμια της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα χωριά του Ζαγορίου έχουν μια ομοιομορφία ως προς την δομή τους, αφού όλα τα χωριά έχουν μια και μόνο κεντρική πλατεία στην οποία υπάρχει ένα μεγάλος πλάτανος, ο οποίος αποτελούσε το όριο για τον διαχωρισμό του χωριού σε μαχαλάδες (γειτονιές). Στο Ζαγόρι ιδιαιτερότητα δεν αποτελούν μόνο τα χωριά του, αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της περιοχής. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και οι γεωλογικοί σχηματισμοί που υπάρχουν σε αυτή, το καθιστούν μοναδικό. Για αυτό και το 1973 ιδρύθυκε ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αωού με σκοπό την προστασία της άγριας φύσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ζαγόρι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία των φαρμακευτικών φυτών, αφού οι πρώτοι πρακτικοί γιατροί, οι λεγόμενοι Βικογιατροί, ξεκίνησαν από το Ζαγόρι και χρησιμοποίησαν την πλούσια Ζαγορίσια χλωρίδα για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα χωριά του Ζαγορίου είναι ο πιο γνωστός προορισμός για χειμερινές διακοπές στην Ήπειρο. Όλα τα χωριά έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα με τα λιθόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις σκεπασμένες με μαύρη πλάκα στέγες.

Τα παλιά πέτρινα γεφύρια που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, τα παλιά αρχοντικά, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι και το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο, πραγματικά δημιουργούν την αίσθηση ότι στο Ζαγόρι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Το πρώτο από τα χωριά που συναντά ο ταξιδιώτης, οι Ασπράγγελοι, απέχει μόλις 30 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και βρίσκεται σε υψόμετρο 990 μ. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1380 έχοντας τη σλαβική ονομασία Δοβρά (=καλός) σε κείμενα της εποχής. Το χωριό υπήρξε πλούσιο κεφαλοχώρι κατά τον 19ο αιώνα. Οι πλούσιοι ευεργέτες του έφτιαξαν σχολεία, κτίρια και εκκλησίες όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1778) που είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου. Υπάρχει επίσης πνευματικό κέντρο, βιβλιοθήκη, σκοπευτήριο, ξενώνες και βάση αιωροπτερισμού.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:

  • Το ξακουστό φαράγγι του βίκου
  • Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπράγγελους
  • Τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια
  • Τον προιστορικό οικισμό των Μολοσσών στη Βίτσα
  • Τη σκάλα του Βραδέτου
  • Το Βοιδομάτη από το σημείο της σκάλας του Παπίγκου
  • Οι κολυμπήθρες στο Πάπιγκο
  • Η Δρακόλιμνη στην Αστράκα
  • Τους καταρράκτες στο Ηλιοχώρη

Το ξενοδοχείο Μελίτειον είναι πάντοτε στη διαθέση σας,για να σας ενημερώσει σχετικα με τα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και για τις εκδρομές και ξεναγήσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε αυτή.