Ασπράγγελοι
Ασπράγγελοι
Ασπράγγελοι
Ασπράγγελοι
Ασπράγγελοι
Ασπράγγελοι
  

info@visitzagori.gr

6946473284

2653071340

2653022659

44007 Ασπράγγελοι Ζαγόρι Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Online Κρατηση

Facebook

Ασπράγγελοι

Οι Ασπραγγελλοι είναι το πρωτο χωριο μετα την εισοδο σας στο Ζαγορι.  Είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Αποτελούν την έδρα του Δήμου Ζαγορίου μέχρι το 1927 ονομάζονταν Δοβρά Η πρώτη αναφορά για τον οικισμό γίνεται το 1380 και γνωρίζει ανάπτυξη κατά το 16ο και 17ο αιώνα. Κατά τον 19ο αιώνα, ήταν οικονομικά ανθηρό κεφαλοχώρι. Οι πλούσιοι ευεργέτες του έφτιαξαν σχολεία, κτίρια και εκκλησίες. Το πρώτο από τα χωριά που συναντά ο ταξιδιώτης, οι Ασπράγγελοι, απέχει μόλις 30 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και βρίσκεται σε υψόμετρο 990 μ. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1380 έχοντας τη σλαβική ονομασία Δοβρά (=καλός) σε κείμενα της εποχής.

Το χωριό υπήρξε πλούσιο κεφαλοχώρι κατά τον 19ο αιώνα. Οι πλούσιοι ευεργέτες του έφτιαξαν σχολεία, κτίρια και εκκλησίες όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1778) που είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου. Οι Ασπράγγελοι αποτελούν την έδρα του Δήμου, εκεί λοιπόν εκτός από το Δημαρχείο υπάρχει επίσης Κέντρο Πληροφόρησης, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ταχυδρομείο, Ιατρείο, ταβέρνες, ξενώνες, ξενοδοχεία και βάση αιωροπτερισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως αναφέρετε από διάφορες πηγές, την περίοδο της τουρκοκραατίας ο Αλή Πασάς επισκεπτόταν τακτικά τους Ασπράγγελους και φιλοξενούνταν στο Αρχοντικό της οικογένειας Λαδιά, εκεί που σήμερα βρίσκεται η επιχείρηση μας, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΛΙΤΕΙΟΝ.

Η πέτρινη εκκλησία στους Ασπρέγγαλους Ζαγορίου που ονομάζεται της Παναγίας χτίστηκε το 1915. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1776.

Κατά τη Γερμανική Κατοχή, το χωριό ανέπτυξε αντίσταση κατά των Ναζί, οι οποίοι σε αντίποινα το πυρπόλησαν στις 15 Ιουλίου 1943, με απολογισμό 115 καμένα σπίτια και 2 νεκρούς Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό έχει ανεγερθεί το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκα. επισης σώζεται και το παλαιό μοναστήρι της Δοβράς, που χρονολογείται από το 1600. .Στο χωριο εκτός από το Δημαρχείο υπάρχει επίσης Κέντρο Πληροφόρησης, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ταχυδρομείο, Ιατρείο, ταβέρνες, ξενώνες, ξενοδοχεία και βάση αιωροπτερισμούΑξίζει να αναφέρουμε ότι όπως αναφέρετε από διάφορες πηγές, την περίοδο της τουρκοκραατίας ο Αλή Πασάς επισκεπτόταν τακτικά τους Ασπράγγελους και φιλοξενούνταν στο Αρχοντικό της οικογένειας Λαδιά, εκεί που σήμερα βρίσκεται η επιχείρηση μας, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΛΙΤΕΙΟΝ.