Εθνικός Δρυμός

Εθνικός Δρυμός

Εθνικός Δρυμός

Εθνικός Δρυμός

Εθνικός Δρυμός

Εθνικός Δρυμός

ΓΕΩΠΑΡΚΟ: Αγαπητέ μας επισκέπτη κατά την επίσκεψη σου στο Ζαγόρι θα πρέπει να γνωρίζεις πως περιοχή περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλά σημεία δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που σχετίζονται με την περιήγηση και την αναψυχή κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης θα πρέπει να γνωρίζεται ότι από Μάιο που ξεκινά η Άνοιξη και η περίοδος ανθοφορίας δεν πρέπει να κόβονται τα λουλούδια για κανένα λόγο διότι τα περισσότερα είναι σπάνια είδη Κοντά στους Ασπράγγελους υπάρχει το κέντρο ενημέρωσης για το ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Β ΠΙΝΔΟΥ.

Το Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου έχει μήκος 230 χλμ και πλάτος 70 χλμ(έκταση 1.969.741 στρεμμάτων),ιδρύθηκε το 2005 και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες περιοχές σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο .Αποτελεί κατάληξη τηςΑλπικής Πτύχωσης.Επίσης πρέπει να αναφερθεί η ποικιλία σε σπάνια είδη καθώς στην περιοχή φιλοξενούνται σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συνολικά στο πάρκο βρίσκουν καταφύγιο 60 είδη θηλαστικών, 166 ειδών πουλιών,30 είδη ερπετών, 14 είδη αμφιβίων και 17 είδη ψαριών. Κύρια φυσικά όρια αποτελούν οι ποταμοί Αώος και Βοιδομάτης.

O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Ανακηρύχτηκε επίσημα εθνικός δρυμός το 1973 [1] και συνορεύει βορειοανατολικά με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλλια Κάλντα.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura και διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο: κατάφυτες πυκνές εκτάσεις αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς.

Η περιοχή Βίκου-Αώου, που αποτελεί έναν από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί και τον πυρήνα του δρυμού καθώς και τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, την χαράδρα του Αώου καθώς και μία σειρά από παραδοσιακά διατηρημένους οικισμούς. Έχει ονομαστεί και «Δρυμός των μεγάλων κορυφών», λόγω των απότομων και υψηλών κορυφών της περιοχής, με υψηλότερη αυτήν της Γκαμίλας (2.497μ.) στην Τύμφη. Έχει έκταση 122.250 στρεμμάτων, από τα οποία τα 34.120 είναι ο κύριος πυρήνας του Γεωπάρκου όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον πολιτισμό που αναπτύχτηκε κάνουν τα Zαγοροχώρια τόσο ιδιαίτερα ώστε να είναι υπό ένταξη στην UNESCO!